Skip to content

Brandgevaar bij zonnepanelen

Brandgevaar bij zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering in een duurzame toekomst. Toch heeft De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in 2019 een onderzoek laten uitvoeren door TNO naar aanleiding van branden bij fotovoltaïsche (PV) systemen. In 2018 zijn er zeker 23 brandincidenten geweest. Schade-experts schatten dat dit bij 80% tot 90% voorkwam bij in-dak systemen.

Oorzaken brandgevaar zonnepanelen

Schade-experts schatten in dat de oorzaken grotendeels te wijten zijn aan problemen met de connectoren. Hierdoor kan een hoge overgangsweerstand ontstaan die weer een hoge warmteontwikkeling in de connector veroorzaakt, vlambogen, en uiteindelijk brand.

Bron: TNO Brandincidenten met fotovoltaïsche (PV) systemen in Nederland. 

Herstel brandgevaar zonnepanelen

Als zich een dergelijke situatie voordoet dienen de panelen en kabels gedemonteerd te worden. Voorts dienen de brandgevaarlijke isolatie en folies vervangen te worden door brandveilige materialen. Indien zich al kortsluiting of hoge warmte ontwikkeling heeft voor gedaan is het wellicht verstandiger het hele systeem te vervangen. 

Andere gebreken bij zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering maar kunnen ook flink in de kosten lopen.  Laat u dus vooraf goed informeren door een van onze elektrotechnische adviseurs. Naast brandgevaar kunnen namelijk ook vervuilde zonnepanelen en slechte cellen in zonnepanelen voorkomen. Meer informatie over deze bouwgebreken en eventuele onderhouds- en herstelkosten bij zonnepanelen? Bekijk ons nieuwe exemplaar Vastgoed Taxatiewijzer 2021 – Bouwgebreken of bestel via de webshop: https://www.vaoshop.nl/bouwgebreken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.