In 2015 publiceerde een producent van isolatiematerialen een lijst met de gemeentes die gemiddeld het slechtste scoorde op het gebied van energielabels. Een van de grote gemeentes uit de randstad behaalde gemiddeld het energielabel F. Ook de thuisstad van het ministerie van binnenlandse zaken werd te kijk gezet met haar gemiddelde energielabel E. Bij Koëter Vastgoed Adviseurs kijken we graag met een positieve blik naar de toekomst. Met slimme oplossingen kunnen we de energielabels van gisteren morgen al verbeteren.
Wij hebben in 2018 opnieuw onderzoek gedaan naar het gemiddelde energielabel op de Energielabelatlas. Zoekt u snel uw eigen gemeente op?
Een belangrijke factor is de leeftijd van de gebouwen, maar dit wil niet zeggen dat de gemeentes met oud woningbezit per definitie lager scoren. Kijk bijvoorbeeld naar de gemeente Zaanstad of de gemeente Nijmegen met een gemiddeld energielabel C.
Een goede score is een samenspel van de verbetering van de eigen gemeentelijke vastgoedportefeuille, actieve woningcorporaties en gebouweigenaren die geïnspireerd worden tot verbetering.
Koëter Vastgoed Adviseurs kan u helpen bij de verduurzaming van uw vastgoedportefeuille op gemeentelijk, woningcorporatie, zorginstelling en beleggersniveau. Onze bouwkundige en installatietechnische adviseurs maken voor u diverse verduurzamingsscenario’s met de bijbehorende financiële exploitatiekosten. Zo ziet u in een oogopslag welke middelen u en uw gebruikers naar een duurzame toekomst leiden. Wilt u ook een duurzame portefeuille? Neem contact op met mij voor meer informatie over de mogelijkheden.
En de zwarte schapen uit 2015? Beide gemeentes zijn hard aan de slag gegaan en hebben ondertussen een sprong naar een groener energielabel gemaakt. Onze complimenten!
Met vriendelijke groet,
mr. Marjoleine van Schaik – Koëter.
Juridisch adviseur en projectleider bij Koëter Vastgoed Adviseurs.