Skip to content

Duurzaamheidsparagraaf (DUPA 2.0)

Duurzaamheidsparagraaf (DUPA 2.0)

Vanaf 17 februari 2024 is de duurzaamheidsparagraaf (DuPa 2.0) officieel ingevoerd. Vanaf deze datum moeten in het taxatierapport ESG aspecten (Environmental, Social & Governance) beoordeeld worden voor de taxatie van een gebouw. Denk bijvoorbeeld aan de score van het gebouw op gebied van energieprestatie en klimaatrisico’s.

De duurzaamheidsparagraaf hoeft alleen ingevuld te worden wanneer de opdrachtgever dit vereist. Bij een aantal grote Nederlandse banken zal dit inderdaad verplicht worden voor alle nieuwe taxaties van commercieel vastgoed vanaf 17 februari 2024.

Richting Paris Proof

DuPa 2.0 beslaat diverse thema’s zoals het energielabel, energieverbruik en verduurzamingsmogelijkheden van een pand. Wat is de waarde van het vastgoed na verduurzaming en wat worden de kosten om  verduurzaming op een gebouw toe te passen? Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de klimaatrisico’s, denk aan hittestress in de gebouwde omgeving of wateroverlast tijdens hevige regenval.

Kortom, de taxateur neemt hier naast het taxeren van vastgoed ook een adviesrol in op het gebied van duurzaam onderhouden.

Samen streven we naar een duurzaam gebouwde omgeving zonder CO2-uitstoot en stippelen we de route uit naar Paris Proof. Hierdoor worden vastgoedeigenaren bewust van de verschillende verduurzamingsmaatregelen, de kosten en de gevolgen die dat heeft in waarde van vastgoed. Dat is voor beleggers, vastgoedeigenaren én financiers een belangrijk item.

Actuele kengetallen en duurzaamheidsmaatregelen

Het is belangrijk voor de opdrachtgever om een zo compleet mogelijk beeld te geven van de mogelijke duurzaamheidsmaatregelen en de bijbehorende kosten. De kosten bestaan niet alleen uit investeringskosten, maar ook uit de jaarlijkse onderhoudskosten.

Daarbij kunnen de kostenkengetallen van REV en de Vastgoed Taxatiewijzer u helpen. Wordt er in een warmtepomp geïnvesteerd? In een oogopslag ziet uw opdrachtgever in onze MJOP-module hoeveel er jaarlijks gereserveerd moet worden voor onderhoud, keuringen en vervanging. Geen extra licentie nodig, maar automatisch inbegrepen bij uw PRO-abonnement.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.