Skip to content

Hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 de nieuwe standaard

Hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 de nieuwe standaard

Vanaf 2026 is het verplicht om bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief.

Hybride warmtepompen worden vanaf 2026 de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat wil zeggen dat men bij vervanging van cv-installaties moet overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar wat ook mogelijk zou kunnen zijn is een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. Het kabinet wil hiermee voor veel leveranciers, installateurs en eigenaren duidelijkheid bieden en wijzigt hiervoor het bouwbesluit.

Hybride warmtepomp draagt bij aan verduurzaming

Hybride warmtepompen dragen bij aan verduurzaming, volgens het kabinet, zowel op korte als op de lange termijn. Door over te stappen op een meer duurzame verwarmingsinstallatie kan er veel aardgas worden bespaard. Dat is goed voor het klimaat en draagt tegens zorg voor een lagere energierekening.

Minister De Jonge: ‘De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is. Samen met installateurs en leveranciers wil het kabinet een omslag maken. Voor woningen die niet geschikt zijn, of als een woning op korte termijn op een alternatief voor aardgas wordt aangesloten, is er uiteraard een uitzonderingsmogelijkheid.’
Bron: rijksoverheid.nl

Het doel van het kabinet om de hybride warmtepomp te verplichten is het versnellen van de overgang naar het opwekken van meer duurzame energie om het milieu minder te belasten.

Ondersteuning door subsidies

Om woningeigenaren te ondersteunen bij de aanschaf van een hybride warmtepomp heeft het kabinet t/m 2030 €150 miljoen per jaar gereserveerd.

 

Wilt u meer weten over eventuele onderhoudskosten en duurzame meerjaren onderhoudsplannen? Neem dan gerust contact met ons op.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.