Skip to content

NTA 8800 rekenmethode energieprestatie gebouwen

NTA 8800 rekenmethode energieprestatie gebouwen

Sinds begin dit jaar bestaat er een nieuwe rekenmethode, de NTA 8800. Voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw moet per 1-1-2021 de nieuwe rekenmethode NTA 8800 gebruikt worden. NTA 8800 is een methodiek die van toepassing is op zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw. Het laat zien hoe energiezuinig een gebouw is.

De NTA 8800 volgt de Europese normen en vervangt de huidige EPC- en EI-indicatoren door de energiebehoefte per vierkante meter (kWh/m2).

NTA 8800 kijkt ook naar de functie van het gebouw

Er is iets bijzonders aan het nieuwe energielabel NTA 8800. Het is namelijk functieafhankelijk. NTA 8800 kijkt niet meer alleen naar de isolatiewaarde van het gebouw en de installaties die erin zitten, maar ook naar het gebruik van het gebouw, oftewel de functie van het gebouw.

Wat betekent dit nu voor de E-labels volgens NTA 8800?

Om een gebouw te verduurzamen kijkt het nieuwe energielabel dus ook naar de functie van het gebouw. Een kantoorpand dat eerder een Label-D had en door middel van het toevoegen van een kinderopvang of bijeenkomstgebouw een Label-A heeft gekregen kan zomaar de realiteit worden.

“Een gebouw wat een groot omhullend oppervlak heeft ten opzichte van het vloeroppervlak gaat een slechter label krijgen. Kleine gebouwen gaan een slechter label krijgen en zelfs de NOM gebouwen gaan een slechter label krijgen”. Aldus Sander Koëter.

Beter label krijgt:

- Gebouw in een rij
- Ingesloten gebouw
- All electric

Slechter label krijgt:

- Ongunstige geometrieverhouding (hoek, vrijstaand)
- Kleine gebouwen
- NOM gebouw met compensatie door zonnepanelen

Kosten van verduurzaming berekenen

Een kantoor ombouwen naar een duurzaam kantoor of zelf naar woningen? De kosten van deze verduurzaming kan met behulp van de Vastgoed Taxatiewijzer en REV een handige app berekend worden. Bekijk de mogelijkheden op: vaoshop.nl.

Voor meer informatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Laat u adviseren door een van onze specialisten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.