Skip to content

Overtreedt u artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit milieubeheer?

Overtreedt u artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit milieubeheer?

Gemeentes zijn op dit moment actief bedrijven aan het controleren op een overtreding van artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit milieubeheer.

Indien uw bedrijf meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 25.000 m³ gas verbruikt moet onderzocht worden of alle energiebesparende maatregelen zijn genomen die binnen 5 jaar worden terugverdiend. Indien uw bedrijf meer dan 200.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 75.000 m³ gas verbruikt moet er een onderzoek worden ingesteld waar uit blijkt dat hieraan wordt voldaan. Zelfs gebouwen jonger dan 5 jaar kunnen maatregelen worden opgelegd.

Een bedrijf dat hier geen gehoor aan geeft kan een bestuursrechtelijke maatregel opgelegd krijgen, zoals een dwangsom.

Deze maatregelen gelden voor bedrijven, dus de gebruikers van een pand. De gebruiker zal in veel gevallen dus in overleg moeten treden met de eigenaar van het gebouw. Loopt de huur nog een fors aantal jaren dan kan de eigenaar de maatregelen bijvoorbeeld doorbelasten in de huur. Loopt de huurperiode bijna af dan zal mogelijk de huurder overwegen het huurcontract te beëindigen en te verhuizen naar een duurzamer pand als de eigenaar niet over de brug komt.

Panden die nog niet duurzaam zijn zullen hierdoor minder aantrekkelijk worden in de markt. Immers zal de nieuwe huurder meteen geconfronteerd worden met deze maatregelen. Dit zal leiden tot een hoger leegstandsrisico en dus een lagere waarde. De ING bank heeft al aangekondigd dat zij gebouwen met een energielabel lager dan C vanaf 2017 niet meer gaat financieren.

Controleer dus uw energieverbruik en of de vereiste energiebesparende maatregelen al zijn genomen. Zit u in de gevarenzone neem dan contact met ons op. Onze adviseurs hebben ruime ervaring met deze problematiek. Zowel vanuit de positie van de eigenaar alsook vanuit de positie van een huurder of gebruiker van een pand. Wij hebben alle disciplines in huis, zelfs een taxateur en jurist, en kunnen u dus volledig ondersteunen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp en hoe wij u daarbij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040 2800024 of secretariaat@koeter.org.

Ing. Sander Koëter

Algemeen directeur 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.