Skip to content

Verduurzaming gebouwde omgeving

Verduurzaming gebouwde omgeving

Minister de Jonge heeft de Tweede Kamer een update gegeven over hoe het Programma Versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving (PVGO) erbij staat. In deze kamerbrief van 10 juni 2024 gaat Minister de Jonge ook in op onderwerpen waar extra maatregelen genomen moeten worden.

Terugdringen CO2-uitstoot

De nationale doelstelling voor het terugdringen van de CO2-uitstoot is 55% CO2-reductie. Zo is de CO2-uitstoot van woningen en gebouwen tussen 1990 en 2023 gedaald met 38% van 30 naar 18,6 megaton.

co2-uitstoot-grafiek
Doelstelling in 2030: 13,2 Megaton

Woningen en gebouwen worden veelal verduurzaamd met kleine of grote energiebesparende maatregelen.  Het isoleren van woningen ligt op koers, ook het aantal warmtepompen stijgt nog steeds.

Aardgasverbruik daalt

Het aardgasverbruik is de afgelopen 2 jaar meer dan verwacht gedaald. In 2022 daalde het verbruik met ongeveer 15% ten opzichte van 2021.
Vorig jaar werd dit nogmaals 11% minder. Verduurzaming en zuinig gedrag is hiervoor een belangrijke reden.

Meer en betere verduurzamingsmaatregelen

Mogelijkheden voor verduurzamen zijn sinds vorig jaar flink verbeterd. Huishoudens kunnen meer geld lenen voor de koop van een energiezuinige woning of kunnen subsidies aanvragen voor het verduurzamen van de woning.

Woningeigenaren kunnen bijvoorbeeld de ISDE-subsidie aanvragen voor één verduurzamingsmaatregel, hier waren eerder minimaal twee maatregelen voor nodig.

Bron: Volkshuisvesting Nederland

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.