Skip to content

Verduurzamingskosten en bijbehorende labelstappen

Verduurzamingskosten en bijbehorende labelstappen

Wat is een slimme strategie voor het verduurzamen van bestaande gebouwen? Geen eenvoudige opgave om te beantwoorden. Inzichten uit diverse disciplines zijn hiervoor nodig: taxatieleer, marktanalyse, investeringsanalyse, installatietechniek, kostendeskundigheid, rechtsgeleerdheid.

Afgelopen donderdag, 30 november 2023, was Koëter Vastgoed Adviseurs te gast bij het NVM Business Innovatiecongres in Circa Amsterdam. Prof. dr. Tom Berkhout MRE MRICS presenteerde de Praktijkhandreiking taxeren duurzaam vastgoed deel II. Prof. dr. Tom Berkhout MRE MRICS werkte samen met zes NVM-taxateurs en specialisten van Koëter Vastgoed Adviseurs. De praktijkhandreiking vormt een actualisering en uitbreiding van de praktijkhandreiking die vorig jaar verscheen.

Verduurzamingskosten en bijbehorende labelstappen

Kennis en kunde in het verduurzamen van vastgoed loont zoals eerder gezegd heel snel. Bestaande gebouwen bieden kansen voor het verduurzamen hiervan, maar een zorgvuldige afweging is hierin erg belangrijk. Koëter Vastgoed Adviseurs heeft de verduurzamingskosten berekend en de bijbehorende labelstappen bepaald waarmee de taxateurs aan de slag konden om de waarde te bepalen. Vastgoedprofessionals kunnen aan de hand van de praktijkvoorbeelden in het boek hun eigen projecten daarmee vergelijken. Voorafgaand aan de praktijkvoorbeelden wordt de actuele stand van geplande wet- en regelgeving geschetst die van kracht zal worden tussen 2023 en 2035. 

Nieuw hierbij was dat er dit jaar niet alleen werd gerekend naar de scenario’s lichtgroen en donkergroen, maar ook naar volledig gasloos. Dit heeft geleid tot een interessant rapport met verrassende financiële uitkomsten. Ook is in deze uitgave naast kantoor- en woningcasussen ook bedrijfsruimten opgenomen voor een nog completer beeld.

Meer informatie over verduurzamingskosten?

Wilt u meer informatie over verduurzamingskosten?
Neem contact met ons op voor een passend advies.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.