Skip to content

Verplichte verduurzaming voor scholen en gymzalen

Verplichte verduurzaming voor scholen en gymzalen

Onlangs kwam het nieuwe programma van woonminister Hugo de Jonge in het nieuws. Hierin stelt hij voor dat huurwoningen met label E, F en G vanaf 2030 niet meer verhuurd mogen worden door de sociale en private sector. Dit is niet de enige verandering die er aan zit te komen. Ook scholen en gymzalen zullen er aan moeten geloven.

Richtlijn vernieuwing energieprestatie van gebouwen

Er ligt bij de Europese Commissie een voorstel voor vernieuwing van de Richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen. Om in 2050 tot een emissievrij gebouwenbestand te komen worden er voor alle gebouwen verplichtingen tot verduurzaming voorgesteld. Dit geldt voor winkels en cafés, maar ook voor de vertrouwde basisschool met tochtige gymzaal op de hoek van de straat.

Een van de voorstellen is dat de niet voor bewoning bestemde gebouwen vanaf 2027 minimaal energieprestatieklasse F moeten hebben. En vervolgens in 2030 minimaal label E. Uw schoolgebouw en gymzaal kan dus binnen 5 jaar een flinke renovatie te wachten staan.

Juist deze basisscholen en slecht geïsoleerde gymzalen hebben nu vaak een slecht energielabel waarbij labels F en G geen uitzondering zijn. Hoe ga je hiermee om als schoolbestuur? Is de meerjaren onderhoudsplanning (MJOP) al klaar voor de verduurzaming van de toekomst? Kan deze MJOP helpen om in gesprek te gaan met uw gemeente?

Op al deze vragen en meer geven we antwoord tijdens de workshop Exploitatiekosten Maatschappelijk Vastgoed op 22 juni 2022 waarbij ook PE-punten te behalen zijn: https://www.ivvd.nl/agenda/exploitatiekosten-maatschappelijk-vastgoed/

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.