Skip to content

Voorkom een boete bij te hoge huur voor een woning door te verduurzamen

Voorkom een boete bij te hoge huur voor een woning door te verduurzamen

Mensen met middeninkomens kunnen in de stad nauwelijks aan een betaalbare huurwoning komen. Minister De Jonge heeft daarom een wetsvoorstel ingediend met een nieuwe puntentelling voor huurwoningen in de vrije sector. In dat voorstel staat dat verhuurders die te veel vragen voor een woning, een forse boete opgelegd kunnen krijgen. Echter, een duurzame woning met energielabel A of hoger krijgt extra punten, terwijl energielabel E of lager juist zorgt voor puntenaftrek. Hierdoor wordt het prijsverschil tussen woningen met een goed en een slecht energielabel groter en wordt de verduurzaming van huurwoningen bevorderd. Verhuurders met een goed energielabel kunnen een hogere huurprijs vragen en huurders hebben baat bij een lagere energierekening. Maar verhuurders van deze huizen vrezen voor grote investeringen en vragen zich af of dit nog wel een interessante markt blijft.

Praktijkhandreiking taxeren duurzaam vastgoed

Gelukkig gaf Prof. dr. Tom Berkhout in opdracht van NVM Business, samen met Sander Koëter en Marjoleine van Schaik-Koëter en vier NVM-taxateurs duidelijkheid over wat verduurzamen van gebouwen aan waarde en extra huur kan opleveren. Verduurzamen is namelijk goed te doen met eenvoudige ingrepen. Deze maatregelen kunnen zorgen voor een grote labelsprong. Dit werd tijdens de presentatie door Prof. dr. Tom Berkhout uitgelicht met 8 verschillende vastgoed objecten. Welke scenario’s behoren er tot verduurzaming van een vastgoedobject en wat komt hierbij kijken.

Energiebesparende maatregelen in scenario’s uitgewerkt

In de Praktijkhandreiking zijn de duurzaamheidsmaatregelen gebaseerd op het nemen van eenvoudig uit te voeren energiebesparende maatregelen. Per vastgoedobject zijn 3 scenario’s uitgelicht die inzicht geven in de verduurzaming van de woningen. Met eenvoudige verduurzamingsmaatregelen loont dit al heel snel en is het mogelijk op deze manier een mooie labelsprong te maken.

Inzicht in financiële mogelijkheden en verduurzaming

Een goede oriëntatie op verduurzaming loont met een goede samenwerking. Samenwerken met specialistische kennis op het gebied van bouwkunde, bouwfysica en installatietechnische kennis biedt de sleutelrol naar een duurzame toekomst voor de makelaars, taxateurs en vastgoedprofessionals.

Wij van Koëter Vastgoed Adviseurs dragen graag een steentje bij.

Meer inzicht in duurzaamheidsregels en wetgeving? 
Marjoleine van Schaik-Koëter geeft inzicht en advies op 30 maart een presentatie voor de NVM Makelaars.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.