Energiezekerheid voor huishoudens, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn van groot belang. De langverwachte aanpassingen in de Energiewet zijn dan nu ook eindelijk gestuurd naar de Tweede Kamer demissionair minister Jetten. Met dit wetsvoorstel wordt er ook een groot deel van het CEP (Clean Energy Package) geïmplementeerd.
Het volle stroomnet
Een belangrijk deel van het wetsvoorstel is gereserveerd voor de omgang met het volle stroomnet. Bij het overgrote deel van Nederland is het voor bedrijven niet mogelijk om te verduurzamen door middel van zonnepanelen vanwege het tekort aan capaciteit. Meer transparantie over actuele en verwachte beschikbaarheid van transportcapaciteit is noodzakelijk om onzekerheid bij business cases weg te nemen. Daarom is in de Energiewet de aansluit- en transporttaak van netbeheerders aangescherpt.
Delen van zonne-energie
Demissionair minister Jetten wil het delen van een aansluiting uitbreiden naar alle soorten installaties. Op dit moment is het alleen toegestaan aan windparken en zonneweides om samen gebruik te maken van 1 netaansluiting.
‘Op grond van de voorgestelde wijzigingen wordt cable pooling ook mogelijk voor andere combinaties van installaties, zoals verbruiks- en opslaginstallaties’, aldus Jetten.
Onze eerdere hoop dat de nieuwe wijzigingen zouden inhouden dat wij, net zoals in Vlaanderen, elektra kunnen delen met bedrijven naar keuze was helaas tevergeefs. Er wordt namelijk een extra eis opgelegd. De betreffende installaties moeten in elkaars onmiddellijke nabijheid zijn gelegen. Daarbij is er ook een meldplicht opgenomen voor aanvragers.
Volgende fase Energiewet
De behandeling van de Energiewet gaat nu een volgende fase in. Vanaf april gaan er overleggen plaatsvinden in de Vaste Kamercommissie en Tweede Kamer. Daarna zal ook de Eerste Kamer het voorstel beoordelen.