Skip to content

Meer leenruimte mogelijk voor duurzame woning

Meer leenruimte mogelijk voor duurzame woning

Per 1 januari 2024 krijgen huishoudens meer leenruimte om hun eigen huis te verduurzamen door bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, ook voor het kopen van een energiezuinige woning is een hogere hypotheek mogelijk. Dat heeft minister de Jonge laten weten aan de Tweede Kamer. Dit betekent dat men een hogere hypotheek kan krijgen voor een energiezuinige woning én een hogere lening voor energiebesparende maatregelen.

Leenruimte hangt af van energielabel

Het Nibud adviseert jaarlijks over leennormen voor hypothecair krediet. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht namelijk dat de lonen in 2024 met 5,2 procent zullen stijgen waardoor de maximale leenruimte voor bijna alle huishoudens ook hoger uit gaat vallen.

Aankoop energiezuinige woning

Bij aankopen van energiezuinige woningen mag er meer geleend worden, kopers van energiezuinige woningen hebben namelijk lagere energiekosten waardoor er meer financiële ruimte ontstaat. Wel moet er een energielabel aanwezig zijn. Het maximale extra leenbedrag hangt af van het huidige energielabel van de woning. Hogere hypotheekbedragen zijn mogelijk met een beter energielabel dan E,F,G.

Verduurzamen huidige woning

Consumenten en woningeigenaren kunnen vanaf volgend jaar ook meer geld lenen voor het verduurzamen van woningen met slechte energielabels. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, warmtepomp of een betere isolatie. Extra leenruimte is dan beschikbaar voor woningeigenaren die de gekochte óf huidige woning willen verduurzamen. Het extra leenbedrag wordt dan afhankelijk van het huidige energielabel van de woning.

extra-leenbedragen-aankoop-noning-energiebesparende-maatregelen-woning

Meer informatie over verduurzamingskosten?

Wilt u meer informatie over verduurzamingskosten?
Neem contact met ons op voor een passend advies.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.