Skip to content

Nieuwe duurzaamheidseisen in het Bouwbesluit

Nieuwe duurzaamheidseisen in het Bouwbesluit

Heeft u een ingrijpende renovatie gepland? Let op, u kunt verplicht worden om zonnepanelen of andere hernieuwbare energie te plaatsen! Het Bouwbesluit heeft sinds vandaag namelijk nieuwe eisen qua duurzaamheid aan artikel 5.6 toegevoegd.

Verplicht hernieuwbare energie toepassen

Wanneer de renovatie meer dan 25% van de buitenschil én het verwarmings- of koelingssysteem aanpakt, dan wordt u verplicht om hernieuwbare energie toe te passen. Deze verplichting geldt voor zowel de utiliteitsbouw, woningen én monumenten. Omdat het Bouwbesluit een algemene strekking heeft, geldt deze verplichting niet alleen voor woningcorporaties maar ook voor woningen van particuliere eigenaren.

Het Bouwbesluit gebruikt hierbij de volgende formule: 30 x (m2 eigen dak/m2 GBO) = verplichte kWh/m2 hernieuwbare energie op te wekken per jaar.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen opgenomen voor industriefuncties, terugverdientijd, bouwtechnische belemmeringen en eisen aan monumenten.

Zoals u kunt zien aan de formule moet er wel sprake zijn van een dakoppervlak dat bij het kantoor of de woning hoort. Dit geeft vreemde situaties.

Een oude bungalow van 100 m2 die wordt uitgebouwd naar 200 m2, zal volgens de formule per jaar minimaal 6.000 kWh hernieuwbare energie moeten opwekken.

Neem nu een kantoor van 1.000 m2 dat in een industriehal van 11.000 m2 gevestigd is, maar waarbij het kantoor geen eigen dak bezit omdat het op de begane grond gevestigd is. De industriehal en het dak vallen buiten de reikwijdte van artikel 5.6. Formule: 30 x (0 m2 eigen dak/ 1.000 m2 GBO). Dit heeft als resultaat dat zelfs na de ingrijpende verbouwing er voor het kantoor geen verplichting is tot het opwekken van hernieuwbare energie.

Meer weten of verplichtingen en uitzonderingen?

Wilt u meer weten over de verplichtingen en uitzonderingen?
Neem dan contact met ons op en wij sturen u de lijst.

Marjoleine van Schaik – Koëter
Inkoper en jurist

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.