De opslag van energie gaat fors groeien, verwachten experts. Dit heeft gevolgen voor uw inkoopstrategie.
De mogelijkheden om zelf energie op te wekken, zijn de laatste jaren exponentieel gestegen. Hoewel er in aanbestedingen vaak de standaard zonnepanelen worden uitgevraagd, wordt er een scala van nieuwe mogelijkheden ontwikkeld. Bijvoorbeeld zonnepanelen die met de zon meedraaien (de Smartflower), extreem kleine zonnepanelen die in verf verwerkt kunnen worden, glazen ‘bakstenen’ die energie kunnen opwekken, zonnepanelen verwerkt in dakpannen en recentelijk kwam de ontwikkeling van de Lightyear one in het nieuws. Dit is een luxe auto met geïntegreerde zonnepanelen in het dak, zodat automobilisten niet meer afhankelijk zijn van oplaadpalen. Want laten we eerlijk zijn, hoe mooi de ontwikkeling in duurzaamheid ook is, het schort nog aan goede methodes om de opgewekte energie op te slaan. Het overschot aan energie dat u in de zonnige zomermaanden heeft opgewekt, moet u noodgedwongen tegen spotprijzen terugleveren aan het stroomnet.
Er zijn nu zoveel woningen en utiliteitsgebouwen in Nederland die over zonnepanelen beschikken, dat het stroomnet in de zomer de pieken aan geleverde energie nauwelijks aankan. Onderzoekers waarschuwen voor Duitse toestanden. In Duitsland worden in de zomer noodgedwongen windmolens stopgezet en wordt energie geleverd tegen dumpprijzen, omdat het stroomnet anders overbelast raakt.
Om dit probleem aan te pakken, zijn er accu’s ontwikkeld om de energie op te slaan en op een later moment terug te leveren aan de gebruiker. In Nederland is er nog geen grootschalige ontwikkeling van accu’s vanwege het beperkte marktpotentieel door de salderingsregeling geldig tot 2023. Ironisch genoeg houdt de regeling ter promotie van duurzame energie daardoor de ontwikkeling van de noodzakelijke accu’s tegen.
In de landen waar geen salderingsregeling bestaat, is de ontwikkeling van accu’s in volle gang. Bekend zijn Powerwall voor consumenten en Powerpack voor het bedrijfsleven, beide ontwikkeld door Tesla. Een andere leverancier is het Duitse Solarwatt die in maart het MyReseve Matrix-opslagsysteem introduceerde, toepasbaar voor zowel consumenten als voor grootgebruikers in de industrie.
Wanneer de accu’s zo geperfectioneerd zijn dat ze een seizoen kunnen overbruggen, raad ik u aan om ook de energieopslag mee te nemen in uw inkoopstrategie. Het overschot aan energie dat u in de zonnige zomermaanden heeft opgewekt, levert u niet terug aan het stroomnet, maar gebruikt u in de wintermaanden wanneer de zonnepanelen te weinig rendement opleveren. Het zou het ideaalbeeld van duurzaamheid zijn. Onze duurzaamheidsadviseurs houden u graag op de hoogte van deze ontwikkelingen!