Skip to content

Subsidie verduurzaming woningen en gebouwen verhoogd

Subsidie verduurzaming woningen en gebouwen verhoogd

Vanaf 1 januari 2024 is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) weer beschikbaar gesteld en met 40 miljoen verhoogd tot een totaal bedrag van 600 miljoen. De ISDE-subsidie wordt onder andere gebruikt voor isolerende maatregelen of (hybride) warmtepomp.

Ook is de ISDE-subsidie op een aantal onderdelen gewijzigd om de regeling voor monumentale woningen en gebruik van milieuvriendelijk isolatiemateriaal toegankelijker te maken. Vanaf 2024 is er bijvoorbeeld geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.

Warmtepomp minimaal energielabel A++

Een warmtepomp moet vanaf dit jaar minimaal een A++ energielabel hebben om ISDE-subsidie te ontvangen. Lager dan A++ komen vanaf dit jaar niet meer in aanmerking. Energielabels vanaf A+++ krijgen een aanvullende bonus van € 225.

Let op, de wijziging geldt niet voor warmtepompboilers en warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Subsidie monumentale woningen

Voor monumentale woningen wordt de ISDE-subsidie toegankelijker. Het volgende wat betreft monumentale woningen wordt versoepeld:

  • Minimale isolatiewaarden versoepeld
  • Minimale afmetingen glasisolatie verlaagd

Subsidie biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Biobased isolatiemateriaal is vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen. Om het gebruik van milieuvriendelijk isolatiemateriaal aan te moedigen wordt ook voor dit materiaal een extra bedrag per vierkante meter toegekend. Dit gaat om materialen zoals: vezelhennep en vlas.

Nieuw budget kleine windturbines

Het kabinet stelt een nieuw budget beschikbaar voor kleine windturbines voor zakelijke gebruikers. Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027 is het totale budget € 20 miljoen. 

 

 

Bronnen:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/12/11/subsidieregeling-voor-verduurzaming-woningen-en-gebouwen-opnieuw-open-met-verhoogd-budget

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/wijzigingen-2024

Meer informatie over verduurzamingskosten?

Wilt u meer informatie over verduurzamingskosten?
Neem contact met ons op voor een passend advies.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.