Skip to content

Veiligheid Android en iPhones

Veiligheid Android en iPhones

Veiligheid Android en iPhones
 
Graag wil ik je het een en ander gaan vertellen over de veiligheid van nieuwe telefoons. Omdat we steeds meer met deze toestellen doen, is het belangrijk dat we hier aandacht aan gaan schenken.

Android
 
Een Android toestel is een telefoon van een fabrikant waarop een versie staat van Googles eigen besturingssysteem. Een veilig en betaalbaar toestel. Zorg ervoor dat, als u een toestel koopt, het een recente versie van Android betreft. Liefst Android 8 Oreo, echter is deze pas recent uitgekomen en pas enkele toestellen zijn hiermee uitgerust. Veel voorkomende versies zijn versie 7 (Nougat) of versie 6 (Marshmallow), welke redelijk goed up-to-date zijn. Kies liever voor versie 7 of hoger. Versie 5 (Lollipop) en 4 (KitKat, Jelly Bean) zijn echter te oud en worden niet meer ondersteund, waardoor veiligheidsupdates niet meer uitgebracht worden. De kans is dan aanwezig dat het toestel bijvoorbeeld geïnfecteerd kan raken wanneer er een kwaadwillige app geïnstalleerd wordt. Bankieren en gevoelige informatie delen is dan niet meer slim. Overigens is gebleken dat President Trump gebruikmaakte van een verouderd (en dus onveilig) toestel. https://www.androidplanet.nl/nieuws/trump-android-smartphone/. Updates zijn niet altijd voor alle toestellen beschikbaar en vaak alleen de laatste en vaak duurdere toestellen worden ge-update. Dit is allereerst het geval, omdat het door Google moet worden uitgebracht. Vervolgens moet een fabrikant van het betreffende toestel uitvoerig zijn toestellen testen, omdat elke fabrikant zijn eigen schil (uiterlijk) op Android legt. Een Samsung Galaxy S8 interface ziet er anders uit dan een LG K10. Vaak moet een provider, zoals een KPN of Vodafone ook nog updates goedkeuren.
 
Daarnaast kunnen apps vanuit de Google Play Store worden gedownload, maar na een instelling vanuit het menu kan dat ook buiten de Play Store om door middel van zogenaamde APK files. Dit kan gevaarlijker zijn, omdat Google nu geen zicht heeft op de apps en dus geen controle uitvoert of een app kwaadwillige software is of spyware bevat en andere informatie doorsluist.
 
Daarnaast kunt u overwegen om een (betaalde) virusscanner app op uw toestel te installeren. (goede zijn er hier beschreven: https://www.androidplanet.nl/apps/beste-antivirus-apps-android/). U bent goed beschermd, zolang u geen apps buiten de Play Store om installeert, oplet met het openen van vreemde bijlagen per mail en altijd de laatste software en app-updates installeert. Een virusscanner kan uw toestel wel vaak onnodig vertragen.
 
iPhone
 
Over het algemeen is een iPhone goed beveiligd en kunnen er geen problemen optreden door spyware of slechte apps. Apple controleert alle apps die er in de App Store komen en een virusscanner is niet nodig. Een app publiceren voor ontwikkelaars kost in de App store gemiddeld 2 weken. In de Google Store 2 dagen. Dat verklaard het een en ander. Een goed toestel voor uw medewerkers is de iPhone SE. Compact, degelijk, rond de 300 euro en erg gebruiksvriendelijk. Zelf heb ik een iPhone SE met een Defender case van Otterbox (aanrader) (https://www.bol.com/nl/p/otterbox-defender-case-voor-apple-iphone-5-5s-se-zwart/9200000020324411/).
 
Windows Phone
 
Windows is gestopt met de ontwikkeling van de Windows Phone en ik kan u aanraden niet meer te investeren in zulke toestellen. Mocht u deze nog hebben, update waar nodig.
 
Conclusie
 
Wilt u een telefoon waarbij u zich geen zorgen hoeft te maken over veiligheid? Dan kunt u een iPhone overwegen. Wilt u de volledige controle over uw toestel en bent u oplettend genoeg of weet u wat u doet? Dan zou ik een Android telefoon aanraden. Een Nokia is weer terug van weggeweest en met de Nokia 3 of 5 heeft u een prima Android telefoon voor om en nabij de € 150,-. Android toestellen die veel updates ontvangen zijn: Samsung, Motorola en Nokia. Sony, Huawei en de wat minder bekendere merken zijn wat minder snel met het uitrollen van updates of deze komen helemaal niet.
 
Ik hoop dat ik u heb geholpen bij de aanschaf van een nieuw toestel. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Stel ze me gerust, mijn naam is Christiaan Koeter en u kunt me persoonlijk mailen: c.koeter@koeter.org.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Afmelden kan op elk gewenst moment.