Warmtenetten zijn een duurzame manier van verwarmen, maar soms ook een kostbare. Hoewel een warmtenet restwarmte levert, is de prijs gekoppeld aan de torenhoge gasprijzen. Het ACM heeft de warmteleveranciers eerder al tevergeefs gevraagd om alleen de tarieven te verhogen als het echt nodig is.
De voorgestelde aanpassing van de Warmtewet, vandaag gepresenteerd, brengt hier verandering in. Het tarief voor warmte wordt straks niet meer gekoppeld aan de gasprijs, maar zal gebaseerd moeten worden op de werkelijke kosten van de warmtelevering.
Daarnaast was er ook een langlopende irritatie bij de decentrale overheid. Gemeentes subsidiëren wel de helft van de infrastructuur van het warmtebedrijf, maar hebben vervolgens geen enkele zeggenschap. Na een implementatieperiode van zeven jaar mogen niet alle warmtebedrijven collectieve warmtevoorzieningen aanleggen. Dit dan is voorbehouden aan de bedrijven die voor meer dan de helft in eigendom zijn van gemeentes of publieke instanties.
Hoewel Vattenfall en Eneco het voorstel onbegrijpelijk vinden, mogen de energiebedrijven nog 7 jaar lang een warmtenet aanleggen. Om deze vervolgens nog 30 jaar lang te mogen exploiteren. Tegen redelijkere prijzen, losgekoppeld van de gasprijzen. Dat dan weer wel.