Skip to content

Ondeugdelijke brandwerende doorvoeren

bouwgebrek ondeugdelijke brandwerende doorvoeren

Plaats van het gebrek

Waar leidingen, kabelgoten e.d. door wanden of vloeren lopen, die een brandscheiding vormen.

Kenmerken

De brandwerende doorvoeren zijn beschadigd of zijn niet aanwezig.

Oorzaken

Als men in een later stadium leidingen aanbrengt door brandwerende muren of vloeren heen dan worden de aanwezige brandwerende voorzieningen beschadigd of de brandwerende doorvoeren zijn vergeten brandwerend te maken. Hierdoor voldoet de brandwerendheid van de wand of vloer niet meer aan de eisen van brandveiligheid.

Herstel

Gebruik altijd materialen die voldoen aan de veiligheidseisen zoals het aanbrengen van brandmanchetten, steenwolisolatieschalen, enz. Doorvoeren in brandscheidingen moeten altijd worden afgedicht, bij kleine sparingen kan dit ook gedaan worden met een brandwerende kit, of schuim. Bij een grote sparing moet men een steenwol afdichtingsplaat gebruiken van 60 mm dik, ingesmeerd met een brandwerende coating.

Preventie

De doorvoeren dienen voorzien te worden van een sticker met informatie omtrent tijdstip van aanbrengen. Tevens dient een logboek aangeleverd te worden met informatie van toegepaste materialen, locaties van brandscheidingen en brandwerende doorvoeren. Het is raadzaam om deze doorvoeren periodiek te controleren en bij beschadigingen deze te herstellen.

Herstelkosten

Het brandwerend afdichten van een normale sparing in een brandscheiding kost ca. €48,50 tot €73,50 per stuk excl. BTW en excl. steiger. Een en ander is sterk afhankelijk van de afmetingen van de doorvoer. Kosten van brandkleppen en manchetten zijn afhankelijk van de diameter.

Prijspeil 1 januari 2023

Een kijkje in onze Vastgoed Taxatiewijzer

De Vastgoed Taxatiewijzer Bouwgebreken 2022. Wilt u het volledige exemplaar? Bestel hem dan via onze webshop.

Advies voor uw project?

Neem gerust contact op.