Skip to content

Te hoge geluidsproductie lucht/water warmtepomp

Een te hoge geluidsproductie bij een lucht/water warmtepomp kan verschillende oorzaken hebben. 

geluidsproductie-warmtepomp-bouwgebreken

Plaats van het gebrek

Op de gevel geplaatste lucht/water warmtepompen.

Kenmerken

De warmtepomp maakt veel lawaai. Dit treedt met name op als het buiten meerdere dagen koud is en de warmtepomp flink moet werken om de benodigde warmte te leveren.

Oorzaken

Energie neutrale woningen moeten vaak voorzien zijn van een warmtepomp. Voordat de BENG eisen verplicht werden gesteld in 2021 werden sommige woningen ook al voorzien van (hybride) warmtepompen om te besparen op het gas verbruik. Dit werd door de overheid extra gestimuleerd met subsidies. Bij een hybride warmtepomp wordt een warmtepomp gecombineerd met een cv ketel op gas. Bij zeer lage buitentemperaturen en een niet optimaal geïsoleerde woning kan een warmtepomp de woning niet voldoende op temperatuur houden.
Bij zeer lage buitentemperaturen die over langere tijd aanhouden moet een lucht/water warmtepomp echter veel harder gaan werken om de gevraagde warmte te leveren. In dat geval gaat een warmtepomp veel meer geluid maken.

Herstel

Vanaf 1 april 2021 gelden strengere geluidseisen in het Bouwbesluit 2012 (Staatsblad 2020, nr. 189). Een installatie mag nog maximaal 40 dB(A) geluid produceren, gemeten op de erfgrens. Ook bestaande installaties moeten hieraan voldoen. Eventueel kan een geluidswerende omkasting aangebracht worden. Het nadeel kan echter zijn dat de warmtepomp de koude of warmte minder goed kwijt kan aan de omgeving en dus een lager rendement krijgt.

Preventie

Bij de aanschaf van een warmtepomp is het belangrijk op de COP en de geluidsproductie van het toestel te letten.

Herstelkosten

Een lucht/water warmtepomp kost incl. installatie tussen de €3.885,00 en €7.437,00 afhankelijk van het gekozen vermogen van de warmtepomp. Hierbij is geen rekening gehouden met een eventuele subsidie. Een geluidsomkasting kost enkele honderden euro’s afhankelijk van het gekozen materiaal. Deze kosten zijn excl. BTW en excl. steigerkosten.

Prijspeil 1 januari 2022

Een kijkje in onze Vastgoed Taxatiewijzer

De Vastgoed Taxatiewijzer Bouwgebreken 2022. Wilt u het volledige exemplaar? Bestel hem dan via onze webshop.

Advies voor uw project?

Neem gerust contact op.